joi, 3 februarie 2011

In ce cred / My beliefs

In urma cu 2 ani descopeream, precum multi altii, inflatia de emisiuni educationale despre bushcraft, blacksmithing, survival, outdoor living etc. si tot atunci m-am alaturat comunitatii Bushcraft Romania (www.bushcraft.me) in dorinta de a impartasi cu ceilalti iubitori de natura ceea ce simteam eu fata de ea.
Nu demult, un prieten (Alex Prodan) punea o intrebare pertinenta pe forumul comunitatii - ce intelegem noi prin bushcraft?
Cam asta am raspuns atunci - ”Dupa mine bushcraft-ul e ceva de genul ”lost skills” - minimal in toate dar in acelasi timp extraordinar de puternic in combinatie cu cunostintele adecvate.
Desi nu ma incadrez in categoria (definita de unii) a superoamenilor (recunosc sunt friguros, sensibil la jeg, foarte meticulos etc. deci putin incompatibil cu privatiunile impuse de minimal) stiu ceva din experienta de viata proprie - ma descurc pt ca sunt inventiv, atent la ce se intampla in jur, invat usor si uit greu chestiile pe care le consider necesare etc. - context in care, in mod ideal, bushcraftul pt mine se opreste la un cutit si ceea ce am pe mine (restul e pentru a inclina balanta spre placerea de a fi in natura fara sa aloc 90% din timp unor activitati administrative).
De ce cutit?- simplu - poate sa-mi asigure cateva lucruri importante pt un minim confort in natura (de la delta pana la munte) foc/adapost/apa/hrana/ si chiar placerea de a ma simti artist.
Restul e arta/indemanare/inventivitate si cunoastere.
Unii incearca sa induca ideea ca bushcraft-ul se rezuma la mesterit insa consider ca nu e asa.
De fapt, in viziunea mea, nu se rezuma la nimic - in fiecare moment - undeva pe glob - cineva - redescopera bushcraft-ul sub o alta forma.
Eu il vad arhaic cam cum l-au facut exploratorii de-a lungul timpului.
Au luat putin cu ei ca sa ia mult din jurul lor, bazandu-se pe experianta inaintasilor lor si pe inventivitatea proprie.
Desigur ca e o diferenta intre ce faceau unii in trecut si ce facem noi acum insa nu ma contrazic - alte timpuri - aceleasi dorinte - dar al bushcraft (haine de goretex, bocanci insulated, corturi din PVC, saci de dormit din fibre sintetice etc.) insa la nivel actional acelasi - un mic foc, putina mancare, putin ceai sau cafea, putina poveste si multe liniste.
Intr-o alta ordine de ideii - e o arta (poate cea mai veche) a vietii in natura.
Poate unii se gandesc ca suntem putin snobi (unii vad chestia asta ca un fel de ocupatie de lorzi) dar vin sa-i contrazic - eu cred ca castig enorm din atasamentul fata de aceasta arta - intr-un fel sau altul ma intorc in timp si aloc mai multe resurse fiintei proprii, devin mai puternic si mai detasat sau mai putin dependent de lumea moderna”, si nu rectific nimic.

De ce Greywolf?
E simplu - un alt prieten, Madwolf, a venit cu ideea de a ne lua nume cu sufixul -wolf in ideea de a forma o mica comunitate (haita - wolf pack) prin care sa legam o legatura permaneta intre iubitorii de natura (sub sau in orice forma), sa perpetuam cunostintele pe care le acumulam si sa le transmitem mai departe.
Asa ca am ales Greywolf - Lupul argintiu pentru ca cel mai mult imi dorec in viata sa fiu intelept - in alegerile pe care le fac, fata de incompatibilitatile personale cu cei din jurul meu si din multe alte motive.

Deci, aici e tufisul meu, aici imi voi expune experientele din natura!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu