duminică, 13 februarie 2011

Manastirea Zamca

Prima oprire a fost la Manastirea Zamca, aflata in curs de restaurare.
Scurt istoric (Wikipedia) - Mănăstirea Zamca este un complex medieval fortificat care a avut anterior rol de mănăstire armenească, fiind considerat în prezent cel mai important edificiu religios construit de colonia armeană din orașul Suceava.

Complexul medieval Zamca a fost construit în anul 1606 de armenii refugiați în Moldova încă din secolul al XVI-lea. Ridicată pe un platou din partea de vest a orașului, construcția ocupă o bună poziție strategică. Complexul este închis cu ziduri de forma unui patrulater neregulat (trapezoidal), întărite cu contraforturi interioare și exterioare, fără turnuri de apărare.

Ansamblul arhitectural este format din trei clădiri (biserica principală "Sfântul Auxentie", turnul-clopotniță de pe latura de est cu o înălțime de 26 metri și o clădire cu paraclis la etaj pe latura de vest, unde se află intrarea în incinta mănăstirii).

Si cateva fotografii




3 comentarii:

  1. Vai! Sa-mi pocneasca inima in piept. Pe zidurile manastirii ma cataram cand eram mic. In padurea din spate mergeam in "expeditii" cu baietii si coboram pana la calea ferata. E un pod acolo. Imi placea sa stau pe deal si sa ma uit cum trec trenurile. Le vedeai de la mare distanta. Mai puneam si broaste pe sina de tren ca sa vedem ce se intampla :)).

    Of.. Ce dor mi s-a facut de casa...

    RăspundețiȘtergere
  2. O zona frumoasa, pacat ca e „cotropita” de multi „grataristi” care lasa gunoiul in urma.
    In curand si manastirea isi va capata gloria trecuta, se lucreaza la reconstitirea ei si cred ca pana-n vara va fi gata si zidul exterior.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare. Tin minte ca era in renovare de cand eram mic. Stiu ca erau schele si ne feream sa nu ne vada paznicul :)

    RăspundețiȘtergere